Въвеждане на действащ режим за зелен covid-сертификат е едно от основните

...
Въвеждане на действащ режим за зелен covid-сертификат е едно от основните
Коментари Харесай

Доц. Кунчев предлага: Или зелен covid-сертификат, или по-строги мерки в държавата

Въвеждане на настоящ режим за " зелен " covid-сертификат е едно от главните оферти на главния държавен здравен контрольор доц Ангел Кунчев. Това излиза наяве от изпратен от него  доклад до министъра на опазването на здравето, в който предлага да бъдат избрани спомагателни противоепидемични ограничения. Причината за това е нарасналият брой на инфектираните с COVID-19 лица и нарасналият брой на заети кревати в лечебните заведения, оповестяват от здравното министерство. Междувременно, стана ясно, че служебният министър на опазването на здравето привиква изключително съвещание на уголемен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври.  

В отчета на доцент Кунчев има две различни оферти за по-строги ограничения на национално равнище , обосновани с непрекъснатата възходяща наклонност на новите случаи на болест. Към 14 октомври 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се повишаване на новите случаи с 1/3 по отношение на предходния двуседмичен интервал. Седмичната категоричност на осъществените проучвания е 14,43%, а прогнозата е за непрекъснато повишаване, сочат данните в отчета. 

Нараства броят и на приетите в болница като за последните 14 дни 7735 лица са потърсили болнично лекуване по отношение на 7276 лица за предходните две седмици или 459 лица повече (6,30%). Ръст се следи и при починалите лица, като за последните 14 дни 1192 лица са умряли от COVID-19 по отношение на 1003 лица за предходните две седмици или 189 лица повече (18,84% ръст), написа още в отчета от доцент Кунчев. 

Затова, той предлага:
Достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да се реализира посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз. Предлага се това условие да се отнася до допускането в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия, в детайли посочени в отчета на ГДЗИ.
Отделно от общите ограничения, в отчета се оферират съответни ограничения в областта на образованието:

- Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогичен и непедагогически личен състав и децата от пети и последващи класове по време на престоя им в образователните заведения. Ограничаване на смесването на деца от разнообразни паралелки, посредством прекратяване на групови извънкласни действия. Спортните действия да се организират единствено навън.

- При постигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско равнище да се вкарва образование в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено образование. При постигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско равнище - прекратяване на присъственото образование.

- При неявяване на над 20% от учениците от учебно заведение и/или сложени под карантина над 30% от паралелките в обещано учебно заведение в община прекосяване на образование в електронна среда по график, с присъствено образование на паралелки с минимален брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките. 

Освен това, насъбраните досега данни сочат, че при преболедувалите от COVID-19 рискът от наново заразяване, в подтекста на Делта разновидността, е по-нисък при преболедували преди по-малко от 6 месеца, в сравнение с при лица, преболедували преди повече от 6 месеца. В тази връзка лицата, имунизирани със приключен имунизационен курс, както и преболедувалите до 6 месеца са в по-малък от риск от заразяване и предаване на инфекцията от тези, които не са имунизирани или преболедували, се показва в отчета. 

Предвид това, към този момент като процедура в редица страни на Европейски Съюз, достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да се реализира посредством показване на документ за имунизиране или за преболедуване или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR. Като различен вид на ограничаващите и забранителните ограничения, съгласно отчета на Кунчев, следва да се обмисли опцията допускането както в посочените, по този начин и във всички други просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия да е допустимо само, когато целия зает личен състав и всички участващи външни лица, имат годни цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване и проучване или аналогични документи. 

Здравният министър Стойчо Кацаров е разпоредил отчета да бъде изпратен на всички заинтригувани страни, ведомства и организации с молба за мнения по препоръчаните ограничения. Министърът привиква изключително съвещание на уголемен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат разисквани направените оферти.

От министерството оповестяват още, че министър Кацаров е разпоредил закупуването на спомагателни 1 милион антигенни проби за потребностите на здравния надзор.

Целия отчет на Ангел Кунчев можете да разгледате. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР